2 decembrie 2022 - Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei (ONU)
O zi marcată neîntrerupt din 1986 încoace, la iniţiativa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Această zi este marcată cu scopul de a eradica formele contemporane de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, munca în rândul copiilor, căsătoriile forţate, recrutarea forţată a copiilor pentru folosirea lor în conflictul armat.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, mai mult de 40 de milioane de oameni din toată lumea sunt victime ale sclaviei moderne. Deşi fenomenul sclaviei moderne nu are o definiţie legală, acesta este folosit ca termen umbrelă pentru a acoperi practici precum munca forţată, căsătoriile forţate sau traficul de persoane. Aceste fenomene se referă la acele situaţii în care exploatarea unei persoane nu poate fi contracarată ca urmare a ameninţărilor, violenţei, coerciţiei, sau abuzului de putere.
2 decembrie 2022 - Ziua Mondială de Alfabetizare a Calculatoarelor, (World Computer Literacy Day)
Ziua Mondială de Alfabetizare a Calculatoarelor a fost lansată de compania indiană de calculatoare NIIT pentru a marca a 20-a aniversare în 2001, ca răspuns la cercetările care sugerează că majoritatea utilizatorilor de computere din întreaga lume erau bărbați.
Scopul principal al Zilei Mondiale de Alfabetizare a Calculatoarelor este de a dezvolta calitatea educației IT.
2 decembrie 2022 - Ziua Internațională al Vestelor Tricotate
Ziua Internațională al Vestelor Tricotate a fost inițiată în anul 2008 de către Carolyn Johnson, reporter de televiziune din California.
Scopul acestei sărbători este de a evidenția că vesta poate fi purtată de oricine, de la hipsteri până la oameni care vor doar să se încălzească. Prin urmare, Ziua internațională a vestei tricotate joacă rolul oricărei sărbători în sine - de a uni oamenii. Un alt avantaj al unei veste tricotate este că este un lucru destul de neutru și comod.
În istorie, vestele ca articole vestimentare apar în jurul anilor 1600, purtate de către nobili pe sub jachete și erau confecționate din materiale prețioase, similare cu hainele – din brocart, cu fire de aur, cu broderii și detalii prețioase.
Vesta evoluează pe măsură ce trec anii și devine indispensabilă la costumul masculin de business (este tot mai purtată chiar și în varianta fără haină, în printuri diverse, asortată la… șosete colorate și barbă de hipster în zilele noastre), iar secolul 20 i-a definitivat popularitatea.
Când apare prima vestă tricotată însă? Istoria spune că, în teorie, undeva pe la începutul anilor 1900, când o echipă de fotbal din Michigan primește, parte a echipamentului sportiv, și un pulover tricotat, anchior, căruia unul dintre jucători îi scoate mânecile. Și așa apare prima vestă tricotată – călduroasă și totuși comodă. Practic însă, aceste tipuri de veste erau deja purtate — tot în sport, încă din anii 1880, de către canotorii participanți la concursuri — le ținea de cald, însă nu îi împiedica în mișcări ca un pulover.
În plus, o vestă tricotată, împreună cu o pereche de pantaloni și cu cămașă formează o ținută „standard” pentru jucătorii profesioniști de cricket din UK, Australia, India și Africa de Sud. Ținuta e împrumutată în secolul 20 și în golf, vestele tricotate cu carouri, asortate cămășilor, fiind în acest caz alternativa mai ușoară la costumele de golf din tweed.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu