luni, 12 decembrie 2022

12 Decembrie

✍12 decembrie 2022 - Ziua internaţională a neutralităţii, (International Day of Neutrality)

➡La 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţională a neutralităţii, care, începând cu anul 2017, este marcată anual de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Politica de neutralitate presupune respingerea oricărei alianţe cu unul dintre statele combatante. Rostul zilei marcate de ONU la 12 decembrie este de a sublinia importanţa principiilor suveranităţii şi egalităţii în drepturi ale statelor membre, dreptul lor la integritate teritorială, autodeterminare şi de a respinge încercările de amestec în afacerile interne.
➡Totodată, ziua amintită promovează rezolvarea paşnică, pe cale diplomatică a disputelor internaţionale, în aşa fel încât pacea şi securitatea mondiale să nu fie compromise.
➡Conceptul de politică de neutralitate este strâns legat de cel al diplomaţiei preventive, una din atribuţiile cheie ale ONU.
➡După cum îi spune şi numele, rolul diplomaţiei preventive este de a opri sau limita conflictul internaţional în orice stadiu s-ar afla acesta. Adunarea Generală a ONU a declarat, în unanimitate, 12 decembrie ca fiind Ziua internaţională a neutralităţii la data de 2 februarie 2017, prin adoptarea Rezoluţiei 71/275, introdusă de Turkmenistan



🌏✍12 decembrie 2022 - Ziua Mondială a Corului

〰️➡''Muzica este o lege morală. Muzica oferă suflet universului, aripi minții, zbor imaginației, farmec și veselie vieții. (Platon)
〰️➡Ziua Mondială a Corului a fost instituită la Helsinki în 1990 de Alberto Grau, un compozitor, profesor și director de coruri din Venezuela.
Ziua a fost creată în cadrul celui de-al doilea Simpozion mondial de muzică corală.
➡Una dintre primele grupări de cântări a fost corurile antice grecești, folosite în timpul tragediilor. Corul antic grec a cântat întotdeauna cu o singură voce, fie neînsoțit, fie cu o chitară, care a jucat, de asemenea, în unison cu corul.
➡Creștinismul timpuriu a adoptat o tradiție antică, iar până în secolele X-XII, corurile erau cântate numai la unison sau la o octavă. Apoi a început împărțirea voturilor în joase și înalte și apariția pentru ei a diferitelor partide. Până în secolul al XV-lea (și în cântecele bisericii - până în secolul al XVII-lea) numai bărbații erau în cor (cu excepția corurilor călugărițelor).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12 Decembrie

12 decembrie 2022 - Ziua internaţională a neutralităţii, (International Day of Neutrality) La 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţion...