sâmbătă, 3 decembrie 2022

3 Decembrie

 

✍3 decembrie 2022 - Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, ("International Day of People with Disability")

➡Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).
➡Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.



Ziua Mondială a Graficii computerizate

3D este grafica tridimensională, considerată o adevărată operă de artă în lumea virtuală. Iar data de 3 decembrie a fost aleasă drept ziua graficii computerizate. De ce anume azi? Datorită frumoasei coincidențe între 3 decembrie și 3D.
➡Trăim într-o lume a vitezei și tehnologiilor. Grafica digitală, lansată abia în 1960, a devenit astăzi indispensabilă în filme, televiziune, design și multe alte domenii.
➡Grafica pe computer nu are mai mult de un deceniu în dezvoltare, iar aplicațiile lor comerciale sunt și mai puține. Andriesvan Dam este considerat unul dintre părinții graficii pe computer, iar cărțile sale sunt manuale fundamentale pe întregul spectru de tehnologii care stau la baza graficii pe computer. În acest domeniu este cunoscut și Ivan Sutherland, a cărui teză de doctorat a constituit baza teoretică pentru grafica pe computer.
➡Grafica de design este folosită în munca inginerilor de proiectare, arhitecților, inventatorilor de noi tehnologii. Acest tip de grafică pe computer este un element indispensabil al CAD-ului (sisteme de automatizare a proiectării). Prin intermediul graficelor de proiectare se pot obține atât imagini plate (proiecții, secțiuni), cât și imagini spațiale tridimensionale.



3 decembrie 2022 - Ziua de naștere al SMS

➡Primul SMS din lume a fost trimis pe 3 decembrie 1992 de către Neil Papworth lui Richard Jarvis prin rețeaua GSM Vodafone din Marea Britanie. Mesajul a fost doar câteva cuvinte – „Crăciun fericit“.
➡SMS (serviciu mesaje scurte, short message service) este o componentă pentru mesagerie prin text prezentă în majoritatea serviciilor de telefon, internet, și sisteme bazate pe dispozitive mobile.
➡Acesta folosește protocoale de comunicare standardizate pentru a permite dispozitivelor mobile să facă schimb de mesaje text scurte




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12 Decembrie

12 decembrie 2022 - Ziua internaţională a neutralităţii, (International Day of Neutrality) La 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţion...