marți, 29 noiembrie 2022

29 Noiembrie

 

✍29 noiembrie 2022-Ziua infanteriei marine române

➡În anul 1886, conform Legii de organizare a Flotilei, echipajul Crucişătorului „Elisabeta”, construit de şantierele din New Castle, care era alcătuit din peste 180 de marinari, avea în compunere 20 de infanterişti marini.
➡Infanteria Marină Română a suferit mai multe restructurări succesive, determinate de evenimentele politice şi militare, fiind chiar desfiinţată, în anul 1958, la cererea consilierilor
sovietici.
➡Pe data de 29 noiembrie 1971, a fost reînfiinţat Batalionul de Infanterie Marină, dată care a devenit Ziua Infanteriei Marine Române.
➡Această zi este un prilej pentru a evoca jertfele infanteriştilor marini în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.




✍29 noiembrie 2022 - Ziua Internațională a Jaguarului, (International Jaguar Day)

➡Ziua Internațională a Jaguarului a fost creată cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la amenințările cu care se confruntă jaguarul și la eforturile de conservare care asigură supraviețuirea acestuia pentru a preveni agravarea situației.
➡Jaguarul este un mamifer care trăiește doar pe teritoriul continentului american. Aparține familiei Felidelor, genul Panthera, alături de leu, tigru și leopard, care sunt specifice zonelor euro-asiatice. Arealul jaguarului se întinde din Mexic, se continuă pe teritoriul Americii Centrale și ajunge până la sud de Paraguay și nordul Argentinei.
➡Jaguarul, una dintre marile feline, a fost descris pentru prima dată în literatura științifică de savantul Carl Linné în lucrarea Systema Naturae, în anul 1758 sub denumirea „Panthera Onca”.
În urma cercătorilor probelor de ADN, s-a demonstrat că leul, tigrul și jaguarul au un strămoș comun ce a existat într-o perioadă cuprinsă între 6 și 10 milioane de ani în urmă.
➡Aspectul fizic al jaguarului se caracterizează printr-o lungime între 110 cm și 185 cm la care se adaugă lungimea cozii de 45-75 de cm. Lățimea între umeri este cuprinsă între 60 și 75 de cm. Fiind un animal puternic, la maturitate, poate atinge o greutate de 60-100 de kg, însă există unele cazuri care au atins până la 158 de kg.
➡Jaguarul este un animal solitar, adulții intrând în contact numai în perioada împerecherii, evitând să se întâlnească în alte conjuncturi. Fiecare jaguar are teritoriul său, care la femelă se întinde pe 25-40 de km², iar masculul ocupă un teritoriu dublu.
➡Jaguarul adult se află în vârful lanțului trofic și nu este prădat în sălbăticie. Jaguarul este de asemenea o specie care are un rol important, deoarece s-a constatat că ține sub control nivelurile populației de pradă, cum ar fi mamiferele erbivore și granivore, iar, prin urmare, menține integritatea structurală a ecosistemului din care face parte.
➡Pericolele la care sunt expuși jaguari sunt defrișările, braconajul și cauzele naturale precum uraganele.
➡Dintre toate acestea, cea mai mare amenințare pentru viitorul jaguarului este pierderea habitatului.
➡Vestea bună este ca după decenii de exterminare, prin politicile CITES (Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Salbatică, cunoscută și ca Convenția de la Washington), populatia este în curs de stabilizare.




✍29 noiembrie 2022 - Ziua Internațională a Felicitărilor Electronice, (Electronic Greetings Day)

➡Judith Donath a creat primul site de felicitări electronice în 1994 la MIT Media Lab.
➡Ziua Internațională a Felicitărilor Electronice este un prilej frumos de a crea și trimite felicitări electronice personalizate familiei și prietenilor.
➡Trimiterea de felicitări electronice ajută oamenii să se reconecteze și redă o stare de bine



✍Ziua Internațională de Solidaritate cu Poporul Palestinian (The International Day of Solidarity with the Palestinian People) a ONU este marcată anual pe 29 noiembrie.

➡Data de 29 noiembrie a fost aleasă datorită semnificației sale pentru poporul palestinian, în această zi a anului 1947, fiind adoptată Rezoluția 181(II) a Adunării Generale referitoare la împărțirea Palestinei, prin care se stabilea divizarea teritoriului palestinian și crearea a două state, unul evreu și celălalt arab, în timp ce orașul Ierusalim era pus sub administrația ONU, ca zonă cu un regim internațional special („corpus separatum”).
➡Ziua internațională a solidarității oferă în mod tradițional o ocazie pentru comunitatea internațională de a-și concentra atenția asupra faptului că problema Palestinei rămâne nerezolvată și că poporul palestinian trebuie să-și atingă încă drepturile inalienabile definite de Adunarea Generală, și anume dreptul la autodeterminare fără interferențe externe, dreptul la independență și suveranitate națională și la dreptul de a se întoarce la casele și proprietățile lor, de unde au fost strămutate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12 Decembrie

12 decembrie 2022 - Ziua internaţională a neutralităţii, (International Day of Neutrality) La 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţion...