luni, 28 noiembrie 2022

28 Noiembrie

Ziua Bucovinei este sărbătorită la 28 noiembrie, începând din 2015

➡La 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei adopta, la Cernăuţi, moţiunea unirii Bucovinei cu Regatul României.
➡Prin decretul din 18/31 decembrie 1918, regele Ferdinand I a consfinţit actul unirii Bucovinei cu România, când doi reprezentanţi ai acestei provincii istorice, respectiv Iancu Flondor şi Ion Nistor au intrat în Guvernul României condus de Ion I.C. Brătianu. Parlamentul român, întrunit în şedinţă solemnă la 29 decembrie 1919, a confirmat actul Unirii.
➡Unirea cu Ţara a celor două provincii româneşti - Basarabia, la 27 martie/9 aprilie 1918, şi Bucovina, la 15/28 noiembrie 1918 - a fost urmată şi încununată de actul istoric de la 1 decembrie 1918, când a avut loc Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, care a hotărât Unirea Transilvaniei, a Banatului, a Crişanei şi a Maramureşului cu România.



✍28 noiembrie 2022 - Ziua alcătuirii (inventării) de cuvinte noi

➡Ziua alcătuirii de cuvinte noi oferă libertate deplină creativității. Petreceți timpul cu prietenii și familia, inventând cuvinte noi.
➡Alcătuiți cuvinte noi înlocuind literile din cuvinte.
➡Lingviștii au estimat că în limba română există aproximativ 50.000 de neologisme, în acest număr nefiind incluși termenii tehnico-științifici de strictă specialitate. În categoria neologismelor sunt incluse cuvintele noi intrate în limba română după anul 1850, perioadă în care a avut loc un împrumut masiv de cuvinte îndeosebi din limba franceză, deci indirect din latina savantă.
➡De regulă, neologismele apar în limba din necesitatea de a denumi noțiuni noi, neacoperite de cuvintele din vocabularul existent la un moment dat.




✍
28 noiembrie este Ziua Planetei Roșii, o zi consacrată celebrării și învățării a câtor mai multe lucruri despre Marte. Data acestei sărbători neoficiale o comemorează pe cea din 1964, când stația automată interplanetară Mariner 4 a fost lansată de NASA și JPL (Jet Propulsion Laboratory).
➡În decursul celor 228 de zile ale misiunii sale, această navă s-a apropiat la un moment dat la circa 9.846 de kilometri de Marte, trimițând către pământ primele fotografii de aproape ale acestei planete.
➡În prezent, cinci stații orbitează Marte, iar două stații (Curiosity River și Mars Exploration Rover Opportunity) sunt pe suprafața planetei. Toate cele șapte transmit un număr incredibil de informații prețioase cercetătorilor de pe Terra.
➡Din cauza asemănării sale cu pământul, mulți astronomi și oameni de știință cred că într-un punct anume al istoriei sale, Marte ar fi fost o planetă ospitalieră pentru viață.
➡Explorarea lui Marte este în agenda spațială a mai multor țări. NASA a estimat că ar putea trimite primii oameni pe Planeta Roșie prin anii 2030.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12 Decembrie

12 decembrie 2022 - Ziua internaţională a neutralităţii, (International Day of Neutrality) La 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţion...