miercuri, 16 noiembrie 2022

16 Noiembrie

 

✍️16 noiembrie 2022 - Ziua Mondială a Sistemelor Informatice Geografice, (GIS Day)
➡În 1960, primul GIS operațional adevărat din lume a fost dezvoltat în Ottawa, Ontario, Canada, de către Departamentul Federal de Silvicultură și Dezvoltare Rurală.
➡Dezvoltat de Dr. Roger Tomlinson, a fost numit Sistemul de Informații Geografice din Canada (CGIS) și a fost folosit pentru a stoca, analiza și manipula datele colectate pentru Inventarul terenurilor din Canada, un efort de a determina capacitatea terenurilor pentru Canada rurală prin cartografierea informațiilor despre soluri, agricultură, recreere, faună sălbatică, păsări de apă, silvicultură și utilizarea terenurilor la scară de 1:50.000. A fost adăugat și un factor de clasificare a ratingului pentru a permite analiza.
➡Un sistem de informații geografice (GIS) este un tip de bază de date care conține date geografice (adică descrieri ale fenomenelor pentru care locația este relevantă), combinate cu instrumente software pentru gestionarea, analizarea și vizualizarea acestor date. Într-un sens mai larg, se poate considera că un astfel de sistem include și utilizatori umani și personal de sprijin, proceduri și fluxuri de lucru, cunoștințe despre concepte și metode relevante și organizații instituționale. Este aproximativ sinonim cu geoinformatica și face parte din domeniul geospațial mai larg, care include și GPS, teledetecție etc.
➡GIS este un sistem care a ajuns să afecteze fiecare aspect al vieții noastre. De la sistemele noastre GPS la Google Maps, sistemele GIS sunt integrate în orice și servesc pentru a ne ușura viața în fiecare zi.


✍️16 noiembrie 2022 - Ziua Internațională a Toleranței, (International Day for Tolerance)
➡Ziua Internațională a Toleranței este o sărbătoare anuală declarată de Organizația Națiunilor Unite în 1995 pentru ca oamenii să conștientizeze pericolele intoleranței.
➡„Toleranța înseamnă respect, acceptare și apreciere a diversității bogate a culturilor lumii noastre, a formelor noastre de exprimare și a modurilor de a fi uman.” - reprezintă tema de bază a Zilei Internaționale a Toleranței pentru anul 2022.
➡Toleranţa înseamnă, în esenţă, acceptarea şi aprecierea diversităţii culturale, a formelor de expresie, capacitatea de a recunoaşte şi respecta convingerile altora.
➡Educaţia este considerată cel mai eficient mijloc de prevenire a intoleranţei, care ameninţă relaţiile internaţionale în acest secol.
🌏Să educăm prin și pentru toleranță!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12 Decembrie

12 decembrie 2022 - Ziua internaţională a neutralităţii, (International Day of Neutrality) La 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţion...