miercuri, 9 noiembrie 2022

9 Noiembrie

 

✍În 9 noiembrie sărbătorim Ziua Mondială a Libertății
➡George W. Bush a ales această zi în 2001, pentru a aniversa căderea Zidului Berlinului din 9 noiembrie 1989.
➡Din 1989, data de 9 noiembrie aminteşte de un eveniment care a schimbat faţa lumii: căderea Zidului Berlinului.
➡Pe 3 octombrie 1990 Germania s-a reunificat, după 41 de ani de separare. Prin dispariţia celei de-a doua dictaturi pe tărâm german, prin dispariţia RDG, a dispărut şi întreg lagărul socialist de pe harta politică a lumii. Astfel a luat sfârşit conflictul est-vest.
➡ 9 noiembrie 1989 a fost o zi fatidică în istoria Germaniei şi a Europei.
➡Președintele Ronald Reagan este considerat „declanșatorul” întregului lanț de evenimente, cu faimosul lui speech din 1987, unde îndemna: “Tear down this wall!”.
➡George Orwell este unul dintre cei mai celebri scriitori și analiști sociali. În scrierile sale a denunțat nedreptățile îndurate de cei saraci, a atras atenția cu privire la pericolele totalitarismului și a apărat libertatea de expresie. Acest volum exemplifică gândirea sa profetică și realistă pe tema libertății.

✍9 noiembrie 2022- Ziua internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului (International Day Against Fascism, Racism and Antisemitism)
➡Ziua internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului, celebrată în fiecare an la 9 noiembrie, marchează începutul simbolic al Holocaustului.
➡Scopul aceste zile este de a comemora trecutul și de a combate rasismul, fascismul şi alte forme contemporane de discriminare şi antisemitism.
➡Ziua de 9 noiembrie marchează „Noaptea de cristal” — declanșarea progromului împotriva evreilor, în 1938, în timpul celui de-al treilea Reich.
➡La nivel european, comemorarea zilei de 9 noiembrie a început în 1988, când s-au împlinit 50 de ani de la tragicele evenimente.
➡În fiecare an, de Ziua Internațională împotriva fascismului, rasismului și antisemitismului, în multe țări au loc evenimente tematice - expoziții, mitinguri, demonstrații și alte acțiuni în memoria victimelor terorii pe motive naționale, rasiste, în special antisemite.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12 Decembrie

12 decembrie 2022 - Ziua internaţională a neutralităţii, (International Day of Neutrality) La 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţion...