luni, 31 octombrie 2022

31 Octombrie

 31 Octombrie-Halloween

✍Halloween-ul se sărbătorește în fiecare an în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie.
🎃Copii, mascați în personaje colindă pe la casele oamenilor, iar aceștia îi răsplătesc cu bomboane, covrigi sau nuci pentru a alunga spiritele rele ale fantomelor.
🎃Adulții se întâlnesc în diverse localuri sau cluburi, care, pentru o noapte, se transformă în spații ale magiei.
🎃Aceasta sărbătoare a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților.
🎃Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observă că în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalla , sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samahain , scris inițial Samuin”care în irlandeza veche înseamnă „sfârșitul verii”.
🎃Este o sărbătoare, preluată de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se însecolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din America. Halloween provine din limba engleza de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfintilor, sărbătoare cu care a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic si protestant, pentru ca în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
🎃Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack.
🎃Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12 Decembrie

12 decembrie 2022 - Ziua internaţională a neutralităţii, (International Day of Neutrality) La 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţion...