joi, 24 noiembrie 2022

24 Noiembrie

 

✍2
4 noiembrie este ziua morsei din 2008, când World Wildlife Foundation (WWF) a declarat-o Ziua Mondială a Morsei

➡️Este o zi pentru recunoașterea și creșterea gradului de conștientizare a acestor mamifere arctice.
➡️Morsele sunt membre ale ordinului Pinnipedia, mamifere mari, semi-acvatice, care trăiesc în mările reci din emisfera nordică.
➡️Sunt trei specii de morse: morsa Atlantic (intalnita in oceanul Atlantic), morsa Pacific (intalnita in oceanul Pacific) si Rosmarus Laptev (intalnita in marea Laptev). Morsa a avut un rol important in timpul popoarelor indigene.
➡️Morsa se hrănește în principal cu viermi care trăiesc pe fundul mării, crustacee, melci de mare, creveți şi pești care se mişcă încet. Se scufundă la peste 100 m adâncime, timp de 25 de minute sau mai mult, pentru a găsi pradă, pipăind cu mustățile şi botul. Apoi excavează hrana cu nasul, cu ajutorul unor jeturi de apă ce țâșnesc din gură. Fiecare bucățică de hrană este consumată în principal prin aspirație cu ajutorul gurii şi limbii, în loc să se folosească de colţi.
➡️Morsele sunt sociale şi se îngrămădesc pe uscat sau pe banchize de gheață în grupuri mari.



✍24 noiembrie 2022- Ziua Evoluției (163 ani)

➡️Ziua Evoluției are ca scop de a marca aniversarea publicării inițiale, 24 noiembrie 1859 a lucrării ''Despre originea speciilor'' de Charles Darwin celebru naturalist britanic, geolog, biolog.
➡️ Charles Darwin a observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”.
➡️Astfel de sărbători au avut loc de peste un secol, dar termenul specific „Ziua evoluției” pentru aniversare pare a fi un neologism care a fost inventat înainte de anul 1997.
➡️Prin evidențierea contribuțiilor lui Charles Darwin la știință, evenimentele zilei sunt folosite pentru a aborda elemente esențiale din biologia evolutivă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12 Decembrie

12 decembrie 2022 - Ziua internaţională a neutralităţii, (International Day of Neutrality) La 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţion...